15. februar 2017

Det første landsdækkende ’Internet of Things’-netværk er udviklet af netværksoperatøren IoT Denmark. Det er lavet i samarbejde med CBRE Intego og sikrer blandt andet, at danske virksomheder hurtigt og effektivt kan udnytte de data, de i forvejen har liggende til at optimere deres forretning.

 

Hvad er IoT?

Flere og flere ting kan i dag kommunikere via internettet – dit fjernsyn og din mobil er blot to eksempler. Forkortelsen IoT står for ’Internet of Things’ og betyder, at enheder kan kommunikere med omverdenen via internettet. Det kræver blot, at enheden har en lille sensor, der opsamler og udsender data. I samarbejde med CBRE Intego har IoT Denmark A/S opbygget et landsdækkende trådløst IoT-netværk, som sikrer, at dataoverførslen mellem forskellige maskiner eller systemer kan ske automatisk. Dataopsamlingen kan effektivisere og optimere et utal af arbejdsgange og produkter. Formålet er, kort sagt, at gøre de ting, vi foretager os i hverdagen endnu lettere.

 

”Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan danskerne og dansk erhvervsliv kan udnytte vores netværk til at få elektronisk udstyr til at kommunikere med hinanden ved at sende data via netværket,” forklarer Lars Andersen, der er CTO og ansvarlig for planlægningen og driften af IoT Denmarks netværk.

 

Der er allerede flere kunder hos IoT Denmark, som har tilkoblet enheder til netværket. Heriblandt en boligforening, som sikrer datadeling mellem alle deres røgalarmer, samt en kommune, der har GPS-trackere på deres biler, så de hurtigt kan se, hvilke der er i brug, og hvor de er. Det er en optimering med økonomisk gevinst.

 

Trods stram tidsplan er nettet i luften

Da IoT Denmark indgik samarbejdet med CBRE Intego i efteråret 2016, havde de ikke en færdig løsning for, hvordan de kom i mål med at skabe infrastrukturen til netværket.

 

”Vi valgte CBRE Intego som samarbejdspartner, fordi de både har det erfarne telecom-team og det landsdækkende set-up, som det kræver at implementere netværket og sikre en hurtig udbygning,” fortæller Lars Andersen og fortsætter:

 

”CBRE Integos mandskab har løftet de udfordringer, der er opstået undervejs på bedste vis uden at inddrage os i de mindre beslutningsprocesser. De tager ansvar for projektet og har kompetencerne til at finde den mest optimale løsning.”

Siden efteråret 2016 har CBRE Intego været med til at sikre, at IoT netværket kunne gå i luften i januar måned 2017. Efter en række pilotprojekter fandt IoT Denmark og CBRE Intego frem til den rette løsning, som CBRE Integos team har monteret og installeret på 150 sites fordelt i hele landet.

 

Lavenergiløsning med et uanet potentiale

Det landsdækkende trådløse IoT-kommunikationsnetværk er baseret på Sigfox’ kommunikationsteknologi. Sigfox er et fransk selskab, som er verdens førende udbyder af dedikeret kommunikation til IoT-netværk. Sigfox laver de sensorer, der forbinder de forskellige enheder, brugerne gerne vil sikre datadeling mellem.

 

”Styrkerne ved at anvende Sigfox til IoT-netværket er, at det er ukompliceret at aktivere enheder på netværket, abonnements-pligten er lav, og netværket har en god rækkevidde. Derudover er det en lavenergi-løsning, fordi IoT-sensoren typisk kører på batterier, hvilket giver de tilsluttede enheder en batterilevetid på flere år – nogle enheder kan klare helt op til 15 år,” forklarer Lars Andersen.

 

I dag er der registreret over 8 millioner enheder, som er forbundet via Sigfox’ teknologi i 34 lande. Inden for de næste 5 år forventes det, at 26 milliarder enheder er forbundet via netværket. Derfor er IoT-potentialet enormt, og det forventes at blive den største teknologibølge, verdenen har set.

 

Derfor har IoT Denmark i samarbejde med CBRE Intego taget hul på det potentiale, IoT-netværket rummer herhjemme. Det er bare et spørgsmål om tid før endnu flere virksomheder, brancher og privatpersoner griber muligheden for at optimere deres arbejdsgange, produkter eller services.