tirsdag den 24. oktober 2017

Hackerangreb, IT-kriminalitet og datasikkerhed. Det er tre ord, der går igen i debatten om IT-sikkerhed. Fjernvarmebranchen er blandt dem, der sætter øget fokus på emnet, og her er Nibe Fjernvarme ét af de værker, der har taget hånd om sagen og valgt en løsning, som optimerer deres IT-sikkerhed.

 

På Dansk Fjernvarmes regionalmøder i foråret blev der sat fokus på IT-sikkerhed i branchen. Driftsleder hos Nibe Fjernvarme, Flemming Nielsen, kan kun nikke genkendende til, at der er brug for sikkerhedsløsninger:

 

”Jeg oplever generelt et øget fokus på IT-sikkerhed – også inden for vores branche. Alt er bundet sammen online, og derfor er der også flere muligheder for at trænge ind i vores systemer – og det gør os sårbar.”

 

Safe Production Network skaber tryghed

”Efter vi havde en episode hos os, hvor vi blev bekendt med, at der foregik nogle ting og sager på vores server, fik vi installeret Safe Production Network, som er CBRE Integos sikkerhedsløsning. For os er det en ekstra sikkerhed, som gør, vi kan være mere rolige, fordi vi i dag har en bedre løsning end tidligere,” fortæller Flemming Nielsen, der samtidig lægger vægt på, at episoden ikke havde nogen konsekvenser for værket.

 

”Ofte er netværket det svageste led i produktionen, når det gælder IT-sikkerhed. Men Safe Production Network er designet sådan, at al datakommunikation sker via en ensrettet vej ud af virksomheden – og ikke ind. Det gør det svært for hackere og uvedkommende at trænge ind i netværket udefra,” forklarer Lars Gustafson, der er afdelingsleder for CBRE Integos afdeling inden for Industriel IT & Automation i Aalborg, og siger uddybende: ”Vi oplever, at fjernvarme er én af de brancher, som sætter øget fokus på IT-sikkerhed. De er også en vigtig del af vores infrastruktur, og hvis vand- og varmeværkerne bliver hacket, rammer det os alle.”

 

Kan fejre 10 års fast samarbejde

Det er langt fra den første løsning, CBRE Intego har leveret til Nibe Fjernvarme. Samarbejdet har stået på i 10 år og kom i stand i sin tid, fordi Flemming var på udkig efter nogen til at servicere værkets SRO-anlæg:

 

”Vi fik anbefalet CBRE Intego, og vi har været glade for samarbejdet lige siden. CBRE Intego servicerer bl.a. hele vores SRO-anlæg. Her er det en stor fordel for os, at vi hele tiden har de samme kontaktpersoner hos CBRE Intego. Det betyder nemlig, at dem der kommer hos os, de kender vores anlæg og dets finurligheder. Hvis vi har en udfordring, så har de også altid en hurtig reaktionstid og stiller med det mandskab, vi har behov for.”

 

Udover servicering af SRO-anlægget samt opdatering af deres PLC- og SCADA system, så har CBRE Intego også effektiviseret deres fremløbstemperatur med OptiNet. Sidstnævnte har sikret Nibe Fjernvarme store besparelser på deres ledningstab: ”Her taler vi nok helt op i 100.000 kr.-klassen,” afslutter Flemming.