17. marts 2017

9 års udviklingsarbejde ligger bag WEPTOS konceptet, som kan udvinde bølgeenergi. Med hjælp fra CBRE Intego er bølgeenergianlægget i gang med at blive søsat, hvor 1,5 års testarbejde venter.

 

Manden bag WEPTOS, direktør og ejer Tommy Larsen, har de seneste 9 år lagt al sin energi i at udvikle en ny teknologi til at udvinde bølgeenergi. Bølgeenergianlægget bliver lagt ud ved Brandsø i Lillebælt, så anlægget kan blive testet i havet. Ved projektets slutspurt har CBRE Intego været med til at udføre det el-tekniske arbejde og programmere anlæggets styring.

 

Anlægget producerer energi i alt slags vejr

Havet rummer enorme kræfter, og derfor har det et potentiale til at konkurrere med andre alternative energikilder, såsom vindenergi. Det er da også ambitionen med WEPTOS:

 

”Den nye teknologi, vi har opfundet til at udvinde bølgeenergi, er uhyre effektiv og kan overleve i både stormvejr og orkaner. Teknologiens udformning gør, at anlægget er meget konkurrencedygtigt”, fortæller Tommy Larsen, der vil udnytte bølgeenergi kommercielt.

 

Anlægget består af to rækker flydepontoner. Jo større vinkel, der er mellem dem, des mere energi producerer anlægget. WEPTOS’ design er skabt til at fungere i alt slags vejr - når storm og blæst skaber store bølger, så bliver de to rækker samlet, mens vinklen bliver større ved mindre bølger. Det er en del af den programmering, som CBRE Intego har hjulpet med, der sikrer, at anlægget ikke bliver overbelastet.

El og programmering på havets vilkår

For at anlægget kan fungere optimalt, så kræver det dét rigtige el-tekniske udstyr, der er designet til at fungere i havet. Her har WEPTOS trukket på CBRE Intego viden på området.

”CBRE Intego har været en kompetent og praktisk entreprenør i udviklingsprojektet. De har været med til at strukturere det el-tekniske arbejde, og vi har lænet os op ad CBRE Integos erfaring inden for både programmering og el-montage samt deres kompetencer inden for offshore-udstyr”, forklarer Tommy Larsen og fortsætter: ”Det stiller jo særlige krav til håndtering og indbygning af komponenterne, at anlægget befinder sig til havs – og det har CBRE Intego klaret”.

En af de udfordringer CBRE Intego har været med til at løfte er, hvordan anlægget afgiver den producerede energi i havet, da testanlægget ikke bliver tilsluttet el-nettet på land.

 

”I samarbejde med WEPTOS fandt vi frem til den løsning at komme et varmelegeme ind i den bøje, der er koblet til anlægget. På den måde bliver den producerede energi brugt til at opvarme bøjen, mens vandet afkøler bøjen”, forklarer projektleder Henning Daugaard fra CBRE Intego.

 

Den løsning er én blandt flere, der skal stå sin prøve, når anlægget bliver lagt ud til test i Lillebælt. Efter testperioden er hensigten, at anlæggets størrelse og energiproduktion skal øges, så WEPTOS-teknologien kan blive kommercialiseret.