30.11.22

Det lå ikke i kortene, at den 45årige Thomas Kyster skulle arbejde som elektriker. Men han fik øjnene op for faget efter et kommunalt opkvalificeringsforløb for ledige, som skal sikre kvalificeret arbejdskraft til branchen. Forløbets praktik hos CBRE Intego blev startskud til elektrikeruddannelsen og læreplads hos os.

 

Efter 10 års arbejde hos et transportfirma, hvor Thomas var ansvarlig for firmaets chauffører, blev han pludselig ledig og stod overfor et karriereskifte:

 

”Det giver et dyk i ens selvtillid at miste sit job. Jeg var heldigvis kun ledig i 1,5 måned inden, jeg startede i et opkvalificeringsforløb, hvor jeg lærte at trække og fastgøre kabler. Det gav blod på tanden til at starte som elektriker,” fortæller Thomas og tilføjer: ”Karriereskiftet har været godt for mig. Min mor siger, at hun ikke har set mig så glad i mange år – og hun er jo trods alt min mor.”

 

14 ud af 16 er sikret job eller uddannelse efter forløbet

Thomas deltog på forløbet sammen med 15 andre ledige fra januar til marts 2022. Forløbet sikrede 10 deltagere job og 4 – heriblandt Thomas – er startet på elektrikeruddannelsen.

 

”Opkvalificeringsforløbet er en win-win for både branchen, som mangler kvalificeret arbejdskraft, og den ledige som er sikret gode jobmuligheder efterfølgende,” forklarer Morten Bloch Jensen, der er afdelingsleder hos CBRE Integos el-tekniske afdeling i Esbjerg.

 

Morten Bloch Jensen var en af dem hos CBRE Teknisk servicepartner, som tog initiativ til at igangsætte uddannelsen, der er gennemført i samarbejde med Jobcenter Esbjergs energiteam, fællessekretariatet Green Skills og uddannelsesinstitutionen Rybners. Forløbet sikrer deltagerne et uddannelsesbevis, der er udviklet og godkendt af brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne og den faglige organisation Dansk El-forbund. Med beviset i hånden kan de udføre kabelmontage, som en elektriker kan tilslutte.

 

Faglig bredde og det kollegiale tiltaler Thomas

Når Thomas har afsluttet grundforløbet som elektriker til januar, så starter han i lære hos CBRE Intego i Esbjerg. Som en del af grundforløbet har han været i en uges praktik, hvor han var med forskellige elektrikere på job for at se den faglige bredde i det, som CBRE Intego laver.

 

”Jeg glæder mig hver dag til at komme i skole og ser frem til at starte i lære. Der er en rigtig god omgangstone, et godt sammenhold og mange jobmuligheder både indenfor industrien samt brand og sikring,” afslutter Thomas.

Fakta om opkvalificeringsforløbet

  • Forløbet tager 12 uger – heraf to ugers praktik hos en virksomhed.
  • Deltagerne lærer at bruge og vedligeholde værktøj sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
  • Forløbet giver kompetencer indenfor kabelmontage, herunder trækning og fastgørelse.
  • Forløbet veksler mellem teori på skolebænken og praktik hos en lokal virksomhed.
  • Til januar bliver der gennemført et nyt uddannelsesforløb for ledige i Esbjerg Kommune.